Csukapörkölt recept
(Janos Schneider tollából)
Én 3 kg csukaval dolgoztam, tisztitas mind ket oldalat sürün beirdaltam,es izles szerint soztam.
Betettem ejszakara a hütöbe,de minimum 3 ora kell,hogy a so jol atjarja a hust. Ami a fenykepen is lathato,hagyma kilonkent egy fej en harmat hasznaltam aprora vagni,nem volt jo minösegü paradicsom, olasz konzerv szoszt hasznaltam 3,5 evökanal, 2 db tv paprika össze apritva,1 csapott evökanal frissen örölt bors,kb a 3 kg-hoz 180 gramm füstölt szalonna,3 pupos evökanal csak jo minösegü örölt paprika. A zsirszalonnat aprora vagom es kiolvasztom,olvasztas utan leszüröm,hogy tiszta zsir maradjon,beleteszem a hogymat es fonnyasztom,utana az aprora vagott paprikat tovabb fonnyasztom kb 10 perc,utana beleteszem egy evökanal paprika kremet 2 percig,utana egy teas kanal örölt paprikat, 2 gerezd aprora vagott fokhagymat mind folyamatos kevergetest igenyel! utana a tv paprika kb 5 perc,es jön bele a paradicsom pürre,kb 5 perc,utanna kis vizzel felengedjük,az egesz etelt jol össze keverjük,ezt kb 30-40 perzig abaljuk, kis viz hozzaadasaval,hogy lene egjen.
Mielött sürüsödik kezi Mixszerrer lagyan pepesitem,mielött kesz lenne, nagyon ovatosam mixszerezem megegyszer,de ugy hogy nem szabad hogy habos legyen! Ezt azert csinalom hogy a le sürü legyen es ne legyen benne darabok. Ezt lehet tüzhelyen gazon es fatüzelessel elkesziteni,en vörös füzfaval csinaltam.
Elkeszült az alap sürü szosz,beletesszük a besozott kb 2.5 ujjnyira vagott csuka darbokat fejjel eggyütt,tehat az egeszet a bogracsba,nagyon ovatsan fakanallal összekeverem,mvel hogy nalam 3 kg csuka volt,esett a ho es abbol olvasztottam ki 3 liter vizet,ra öntöttem az etelre,es megvartam mig felforr,forraskor beletettem a 3 pupos kanal örölt paprikat,utan egy 1 evökanal frissen örölt borsot, es meg 2 gerezd fokhagymat,ijyenkor mar nem kevergettyük hanem a bogracsot forgattyuk! Forrastol kb 30 perc es kesz van. A sot kell kostolni mielött kesz lenne. Csipetke illik hozza, vagy ami van.
Jo Etvagyat hozza!